Kernhem de feiten..

kernhemHet huidige huis Kernhem is in 1803 gebouwd op de fundamenten van het vroegere kasteel. De stijl van het huis is neo-classicistisch en heeft in vorm en omamenten overeenkomsten met de Griekse en Romeinse bouwstijl. Het ingetogen en strakke uiterlijk is kenmerkend voor de Napoleontische tijd, waarin de adel zich geen uiterlijk vertoon kon veroorloven.
Het huis is gebouwd in opdracht van Jacob Unico Willem van Wassenaer en Sophia Wilhelmina van Heeckeren.

Huize Kernhem in volle glorie
Van 1818 tot 1832 is het bewoond door de bekende pedagoge Anna Maria Moens. In 1970 werd het aan de gemeente Ede geschonken door S.S.M. Gravin Gaetani dell’ Aquila d’ Aragone-Bentinck. Tegenwoordig is het huis kantoor, ontvangst- en expositieruimte.
Bij het huis horen het voormalig Koetshuis (+/- 1773), waarin tegenwoordig een restaurant is gevestigd en een monumentale wagenschuur.

De kruidentuin is aangelegd in 1992 en vrij toegankelijk. Van oudsher hebben er tuinen rond het huis gelegen, maar het is niet zeker of er vroeger ook een kruidentuin is geweest. Bij andere landgoederen is wel vaak een kruidentuin aanwezig, met keukenkruiden en geneeskrachtige kruiden.

Het heden
Op dit moment is de gemeente Ede bezig met de bouw van een grote
nieuwbouwwijk in de buurt van Kernhem. De wijk die 3500 woningen zal herbergen is dan ook naar het Huis vernoemd.
Het is van groot belang dat de wijk haar unieke houtwallen die karakteristiek zijn voor de omgeving gaat behouden. Een primeur in Nederland!